Genopstået fra de "døde" vil de gerne have det til at se ud til, men de deler adresse med et af landets største bryggerier, så mon ikke om Carlsberg stadigvæk brygger Kongens øl ?
Om han overlevede pga. det gode øl i tønderne melder historien intet om.
Citat bryggeriet: "Kongens Bryghus Gaase Hvid er en unik øltype der efter mere end 400 års dvale atter brygges i København. Øltypen har oprindeligt sit navn fra byen Goslar i Harzen, der i den tidlige renæssance eksporterede øllet til hele Nordeuropa. Men i 1540’erne lod Christian III et nyt bryggeri opføre ved Vandkunsten i København og dette forsynede snart hoffet med rigelige mængder Gose.
UDSEENDE
Kongens Bryghus Gaase Hvid udvikler et stort og prægtigt hvidt skum med en cremet fylde. Øllet er ufiltreret og har en bleg gylden farve med et livligt spil af kulsyre.
DUFT
Kongens Bryghus Gaase Hvid dufter indbydende krydret af nelliker og koriander og frugtig med en forfriskende let syrlig undertone.
SMAG
Kongens Bryghus Hvid Gaase har en rund blød fylde med en markeret sødme uden bitterhed, men til gengæld med en hurtig afrunding med et strejf af salt.
GASTRONOMI
Kongens Bryghus Gaase Hvid er en liflig forfriskende øl der egner sig godt til lette retter. Særligt til salater og grøntsagssupper vil øllet gøre sig godt i kraft af sin let salte karakter, frembragt af det tilsatte Læsø sydesalt. Nyd også øllet til ovnbagt laks, tunsteaks eller grillede jomfruhummere serveret med sprøde grøntsager og brød. Øllet kan desuden anvendes til dampning af fisk og muslinger, hvor det giver et interessent pift til saucen. Endelig har øllet nogle fortrinlige tørstslukkende egenskaber til forårets og sommerens køkken i det fri.
BRYGNING
Kongens Bryghus Hvid Gaase er en historisk øl med rødder tilbage til den tidligere renæssance. I en kilde fra 1550 nævnes det at Christian III bestilte store mængder Gaase fra sit eget bryggeri ved Vandkunsten i København. Bryghuset var etableret nogle år tidligere, udelukkende med det formål at brygge Gaase, således at man ikke længere behøvede at importere det fra byen Goslar i Harzen, hvor det oprindeligt stammede fra. Kongens Bryghus ved Vandkunsten er i dag for længst forsvundet, men det lever videre i sted navnet Gåsegade selv den dag i dag. Kongens Bryghus Hvid Gaase er en genoplivning af denne type øl som ellers ikke har været brygget iKøbenhavn i mere end 400 år. Øllet er brygget med både umaltet- og maltet spelthvede. Derudover er det tilsat knust koriander og mælkesyre. Således har øllet meget tætte bånd til det flamske witbier, men adskiller sig ganske markant ved at være tilsat nordtysk stensalt under urtkogning. Salt er en sjælden ingrediens i øl, men i Gaase blev det tilsat for at balancere øllets naturlige syrlighed frembragt af mælkesyrebakterier. I Kongens Bryghus Hvid Gaase er der anvendt sydesalt fra Læsø som er det tætteste man kommer på det salt man havde til rådighed i middelalder. Også spelthveden er udvalgt med en bagtanke om at tilnærme sig de oprindelige råvarer i videst muligt omfang. Spelt er nemlig en ældre og mere robust type hvede der i dag primært dyrkes på økologiske landbrug. Vi har hentet vores spelthvedemalt i Bayern. Sidst men ikke mindst er Kongens Bryghus Hvid Gaase tilsat beskedne mængder af humlesorten Hallertauer Mittelfrüher."
Citat bryggeriet: "Kongens Bryghus Julemumme er en krydret mørk ale fuld af julens mange dufte og gode smag. Øllet er et godt bud på hvordan juleøllet smagte, da man satte sig til julebordet i slutningen af 1700-tallet. Dengang bragte danske handelsskibe krydderier og eksotiske varer hjem fra fjerne kyster, som hurtigt fandt vej til både maden og øllet.
UDSEENDE
Kongens Bryghus Julemumme har en dyb rødbrun farve i et klart skær og får en flot flødefarvet skumkrone, når den skænkes op.
DUFT
Kongens Bryghus Julemumme dufter af julens bagværk, malt og karamel blandet med et strejf af vanille, stjerneanis og rosiner.
SMAG
Kongens Bryghus Julemumme har rund sødmefuld smag med en rig aroma af mørke frugter og julebagværk.
GASTRONOMI
Kongens Bryghus Julemumme byder på en moden frugtighed og krydret næse, der passer godt til julens kolde stunder i familiens skød. Takket være en meget fint balanceret sødme, samt nogle rige fyldige toner af modne mørke frugter på en base af varmende alkohol, er øllet en god ledsager til den danske julemad. Kongens Bryghus Julemumme skærer elegant igennem julebordets klassiske danske flæskesteg eller andesteg. Men det kan også fint drikkes til eksempelvis sprødstegt gåsesteg eller måske kalkun. Julemumme er også velegnet til julefrokostens lune retter som medister, frikadeller, varm leverpostej og stegt bacon. Hemmeligheden er den gode balance mellem sødme, fylde og alkohol. Endeligt må man ikke glemme Kongens Bryghus Julemumme som hyggeøl efter middagen eller i en sen aftentime.
BRYGNING
Kongens Bryghus Julemumme er brygget af tre slags malte af meget høj kvalitet. Basismalten udgøres af en harmonisk Maris Otter pale malt. Dertil er tilsat en velristet münchenermalt og en belgisk aromamalt med en forfinet kiksagtig aroma. For afslutningsvist at give øllet den ønskede fylde og karakter har vi tilsat umaltet havre og hvede, samt en portion maltsirup. Øllet er efterfølgende tilsat en række spændende krydderier og ingredienser, herunder vanilje fra Mauritius, stjerneanis fra Kina og nelliker fra Madagaskar. Derudover har vi tilsat Blue Thompson-rosiner, som i dag dyrkes i Californien, men som oprindeligt stammer fra Persien og blev handlet omkring det Indiske ocean på den tid hvor danske handelsskibe sejlede mellem København og Trankebar. Øllet er gæret med en klassisk engelske overgærstammer og koldmodnes i 3-4 uger for at få ramme den helt rigtige julesmag."
UDSEENDE
Kongens Bryghus Langfartsøl fremstår bronzegylden med et tæt cremet skumhoved. Øllet fremstår klart og let perlende.
DUFT
Kongens Bryghus Langfartsøl dufter af citrus og blomster, frembragt af den tilsatte hallertauer mittelfrüherhumle. Hertil spores en rund maltet undertone i et ellers rent og friskt duftbillede.
SMAG
Kongens Bryghus Langfartsøl har en rund ogblød fylde med en fint balanceret maltsødme og karakter fuld humlebitterhed. Øllet trækker en kortvarig og behagelig efterbitterhed.
GASTRONOMI
Kongens Bryghus Langfartsøl er en ølder passer særdeles godt til salt mad. Med historien som direkte inspiration, kunne man eksempelvis nyde øllet til saltet eller røget kød serveret med gule ærter. Eller man kunne servere øllet til nyfortolkede retter fra det traditionelle nordiske køkken med klipfisk, tørfisk eller ludfisk, der også har en markeret saltsmag. Ønsker man lidt flere nuancer i maden, kunne også fiskeretter fra det catalanske, provencalske og norditalienske køkken, tilberedt med olivenolie, havsalt, hvidløg, tomat og krydderurter være oplagte emner forservering med Kongens Bryghus Langfartsøl. Udover at være godt til saltet mad, har Langfartsøl potentiale til stegeretter, gerne krydrede, hvor øllets karamelliserede malte matcher kødets stegeskorpe. Langfartsøl går således også godt til pandestegt kød som lam, svin og okse, helst fedtmarmoreret, så humlen og kulsyren giver et flot modspil til det fede. Prøv også Langfartsøl til frikadeller, flødekartofler, postej og cheddar.
BRYGNING
Kongens Bryghus Langfartsøl er brygget på en blanding af fire forskellige malte. Udvælgelsen er foregået med en målsætning om at nærme sig de typer malt som bryggerne på Kongens Bryghus havde til rådighed i det 18. århundrede. Således er der anvendt pale ale malt, fremstillet på den maritime bygsort Maris Otter, samt mildt ristede malte fra Bayern. Til sammen er de et godt bud på datidens malte og de er med til at give det færdige øl en autentisk karakter. Under brygningen er også tilsat en grov melasse af rørsukker fra Caribien, hvilket historisk set har været en af de måder man sikrede sig en højere alkoholprocent og dermed længere holdbarhed. Humlen er af sorten Hallertauer Mittelfrüher, der er det tætteste vi kommer på de oprindelige grønstænglede humlesorter som blev anvendt på den tid. Humlen er tilsat i rigelige mængder under urtkogning, så det fremstårcirka dobbelt så bittert som det almindelige danske pilsnerøl. Derudover er øllet også blevet tilsat humle efter endt gæring, fordi det i lige så høj grad som alkoholprocenten var med til at øge holdbarheden. Øllet er overgæret, men det er kun 2/3 af maltsukkeret der er forgæret til alkohol. Resten af maltsukkeret optræder som en fyldig karakterfuld maltsødme. "
Citat bryggeriet: "Kongens Bryghus Taffeløl er en historisk bordøl, brygget på baggrund af vores viden om øllet i anden halvdel af 1600-tallet. Kongens Bryghus var hovedleverandør af øl til hoffet, hvilket ikke kun skyldes at bryggeriet var kongens eget, men i høj grad også at bryggeriet var det eneste danske der reelt formåede en kvalitet der kunne hamle op med det importerede øl. Kongens Bryghus Taffeløl er naturligvis en moderne fortolkning, men brygget med en historisk vægtning af især råvarer. Målet har været at skabe en taffeløl som Frederik III ville have nikket genkendende til.
UDSEENDE
Kongens Bryghus Taffeløl fremstår mørkebrunt med et rødligt skær. Øllet udvikler en cremet og tæt skumkrone.
DUFT
Kongens Bryghus Taffeløl dufter rigt og fyldigt af malt med en smule røg og brændthed som underliggende nuance. Humlebitterheden og aromaen er diskret og ligeledes er frugtagtigheden fra gæringen.
SMAG
Kongens Bryghus Taffeløl har en cremet mundfylde med en fyldig rund sødme og en anelse maltbitterhed. Bitterheden fra humlen er ikke markant.
GASTRONOMI
Kongens Bryghus Taffeløl trækker på det gamle låneord taffel, der helt konkret betyder bord, men som med tiden er blevet et synonym for renæssancens overdådige opdækninger, hvor man ofte sad til bords i timevis og øllet skænkedes i rigelige mål. Det festlige islæt kender vi i dag fra eksempelvis hoffets årlige nytårstaffel eller det hollandske rijsttafel. Med inspiration i renæssancens kulinariske udfoldelser kunne et oplagt valg til Kongens Bryghus Taffeløl være en middag bestående af flere mindre retter tilberedt af flæskekød, lam, vildt og kalv der er krydret med sortpeber, kanel, muskatnød osv. Øllet har tilpas alkohol til at kunne udfordre kødets fedt, mens maltens sødme og den let brændte karakter giver det evnen til at understøtte smags oplevelsen af krydderierne. Nyd også Kongens Bryghus Taffeløl til traditionel dansk festmad.
BRYGNING
Kongens Bryghus Taffeløl er brygget af ikke færre seks forskellige typer malte. Dertil er benyttet en anelse havre og sukker. De mange malte er sammensat i et forsøg på at komme tættere på den ofte meget komplekse maltskrå som kende tegnede renæssancens brygning. På denne tid havde maltnings processen altid et element af vilkårlighed eftersom man ikke havde de teknologiske muligheder som vi har i dag. Hvis klimaet ikke gav mulighed forvind tørring af malten, måtte man ty til opvarmning. Og det resulterede ofte i at malten blev en anelse røget eller at den blev en karamelliseret grundet ujævn varme under tørringen. Derfor var det almindeligt at man blandende mange forskellige partier malt således at man opnåede et mere jævnt udbytte. For at komme så tæt på disse nuancer har vi med Kongens Bryghus Taffeløl valgt at blande lys malt fremstillet på bygsorten Maris Otter, gulvmaltet münchenermalt, karamelmalt, historisk maltet imperial malt, chokolademalt og malt derer røget med tørv. Den tilsatte humle er af sorten Hallertauer Mittelfrüher, som går igen for alle Kongens Bryghus’ øl. Det skyldes at denne humlesort er det tætteste vi kommer på de grønstænglede humletyper der blev anvendt op til det 19. århundrede. Øllet er overgæret med en forgæringsgrad på omkring 65%, hvilket giver en del restsødme sådan som øllet formodentligt ville have haft det påChristian d. IVs tid."
Brygget i starten af 2007 og har siden modnet for at få en blødere smag og mundfølelse
|
I Databasen: 12261 Anmeldelser af 267412 øl fra 247 lande og 12926 bryggerier. Billeder: 102487 |
Bliv medlem af www.goodbeer.dk
www.goodbeer.dk er et online mødested for alle der elsker en god øl og gerne vil dele øloplevelsen med andre.
Et medlemskab er er gratis og alle kan oprette en profil, både de glade ølelskere, ølbryggere med mere.
Men for at det skal virke i praktis, er der nogle fælles regler som alle skal overholde.
For at kunne komme med inputs, af den ene eller anden art skal du lade dig registrere / oprette en profil som indeholder:
Alle, der respektere den til en hver tid gældende husorden, kan melde sig ind, og skrive nye ølanmeldelser, nyheder, bruge ølforum'et osv. så snart at de har oprettet en profil og aktiveret den. ( for at kontrollere at email adressen findes udsendes der en aktiverings email med et link.
Der er ingen smag eller holdning der er bedre end andre, om du er til den ene eller anden type øl, har ingen betydning for medlemsskabet. Men vær saglig og skriv i et pænt sprog (så din mor vil være dig bekendt).
Nedlad ikke andres indlæg, men kom med din egen vurdering i stedet for.
Som medlem af sitet www.goodbeer.dk kan du have en af følgende statuser og dermed følgende muligheder
Alle brugere (fra User til Master) kan rette i egne indlæg (ølanmeldelser, ølforum indlæg og nyheder)
Hvis du ønsker at skifte bruger level, så skriv en kort email om hvorfor.
Hver gang du kommer med et nyt indlæg får du tildelt nogle point, afhængig af din indsats:
Goodbeer.dk forbeholder sig ret de af brugerne oprettede bryggerier, øl, billeder, anmeldelser mm. bl.a. fordi at goodbeer er en relations database og data kan ofte ikke fjernes uden at får indflydelse mange steder.
Goodbeer.dk forbeholder sig ret til at slette og redigere anmeldelser der strider imod denne husordens øvrige regler om sobert sprogbrug og/eller nedgørelse af andre anmeldere og/eller anmeldelser. Redigering og sletning af anmeldelser kan ellers kun blive foretage af den oprettende bruger, med mindre forhold som ovenfor beskrevet gør sig gældende.
Venlig hilsen
webmaster / Lars Jensen
10 Glas: Uha! Det er jo den øl, jeg vil kalde en perfekt øl. Vi taler altså om total nydelse - eller som Monrad og Rislund ville sige: "En oral orgasme!" Jeg har smagt øl, der kan få mig til at miste opmærksomheden med alt andet i en tid, for mine smagsløg stjæler den.
9 Glas: Giver jeg en øl der er over al forventning. Grænsene til det perfekte.
8 Glas: Gives til en meget god øl. Vi har fat i en med karakter og ånd. Den er mere end bare en øl. Den har en lille oplevelse med sig. Det er den man lige skal smage igen, FØR man sætter glasset ned. Her smiler jeg også gerne. Den køber jeg helt sikkert igen. Den skal andre prøve, for det er en øl efter min smag.
7 Glas: Gives for en der vil lidt mere. Den har karakter og ånd. Den har det der skal til, men kunne godt yde mere. Jeg vil med sikkerhed lade andre smage for at høre deres mening. Den får gerne et anerkendende nik.
6 Glas: Gives for en øl jeg godt vil smage igen. Den er ikke dårlig, men den savner spændingsmomenter. Det kan være en lidt kedelig øl, uden de store udfordringer, eller det kan være en øl, der faktisk ikke er god i helhedsindtrykket, men har gode momenter.
5 Glas: Gives for en øl, der falder igennem. Den vil jeg nok ikke investere i igen sådan lige foreløbig. Den er ok, og den skal ikke længere ned end 5, fordi det kan være min smag eller situationen, der fælder den - f.eks. hvis man har spist krydret mad eller lige har ædt en Piratos.
4 Glas: Gives en øl, der faktisk ikke smager godt. Den har bare et eller andet over sig, der gør, at den ikke dumper. Det kan være duft, smag, udseende el.lign. Jeg vil bestemt ikke anbefale en der får 4. Men selvfølgelig er smagsløg jo forskellige.
3 Glas: Gives til en øl, jeg kraftigt vil fraråde alle at købe. Det er mere end en skuffelse. Det er spild af penge i den grad. En øl der burde tages af markedet, da den er en skændsel.
2 Glas: Uha! Det er ikke godt. Her har jeg måtte stå af, spytte ud eller noget der er være.
0-1 Glas: Gives til en øl der ikke er der! Hvordan kan det lade sig gøre? Jo altså ud over dem man sidder og venter på forgæves, så er der faktisk øl på markedet, som koster noget, har kapsel på og kan drikkes, men bagefter er man i tvivl om det bare var et fatamorgana/en drøm. Nej den skinbarlige sandhed er at man er blevet snydt og har betalt for vand med alkohol!
10 Glas: Uha! Det er jo den øl, jeg vil kalde en perfekt øl. Vi taler altså om total nydelse - eller som Monrad og Rislund ville sige: "En oral orgasme!" Jeg har smagt øl, der kan få mig til at miste opmærksomheden med alt andet i en tid, for mine smagsløg stjæler den.
9 Glas: Giver jeg en øl der er over al forventning. Grænsene til det perfekte.
8 Glas: Gives til en meget god øl. Vi har fat i en med karakter og ånd. Den er mere end bare en øl. Den har en lille oplevelse med sig. Det er den man lige skal smage igen, FØR man sætter glasset ned. Her smiler jeg også gerne. Den køber jeg helt sikkert igen. Den skal andre prøve, for det er en øl efter min smag.
7 Glas: Gives for en der vil lidt mere. Den har karakter og ånd. Den har det der skal til, men kunne godt yde mere. Jeg vil med sikkerhed lade andre smage for at høre deres mening. Den får gerne et anerkendende nik.
6 Glas: Gives for en øl jeg godt vil smage igen. Den er ikke dårlig, men den savner spændingsmomenter. Det kan være en lidt kedelig øl, uden de store udfordringer, eller det kan være en øl, der faktisk ikke er god i helhedsindtrykket, men har gode momenter.
5 Glas: Gives for en øl, der falder igennem. Den vil jeg nok ikke investere i igen sådan lige foreløbig. Den er ok, og den skal ikke længere ned end 5, fordi det kan være min smag eller situationen, der fælder den - f.eks. hvis man har spist krydret mad eller lige har ædt en Piratos.
4 Glas: Gives en øl, der faktisk ikke smager godt. Den har bare et eller andet over sig, der gør, at den ikke dumper. Det kan være duft, smag, udseende el.lign. Jeg vil bestemt ikke anbefale en der får 4. Men selvfølgelig er smagsløg jo forskellige.
3 Glas: Gives til en øl, jeg kraftigt vil fraråde alle at købe. Det er mere end en skuffelse. Det er spild af penge i den grad. En øl der burde tages af markedet, da den er en skændsel.
2 Glas: Uha! Det er ikke godt. Her har jeg måtte stå af, spytte ud eller noget der er være.
0-1 Glas: Gives til en øl der ikke er der! Hvordan kan det lade sig gøre? Jo altså ud over dem man sidder og venter på forgæves, så er der faktisk øl på markedet, som koster noget, har kapsel på og kan drikkes, men bagefter er man i tvivl om det bare var et fatamorgana/en drøm. Nej den skinbarlige sandhed er at man er blevet snydt og har betalt for vand med alkohol!
Navn på øl: Alle øl skal naturligvis have et navn. Navnet må ikke være brugt af bryggeriet til en anden øl før.
Bryggeri: Der skal vælges et bryggeri. Du kan "flytte" øllen til et andet bryggeri om nødvendigt (eventuelle ølanmeldelser flytter med). Hvis bryggeriet ligger i et andet land, så kan der opstå problemer med billederne til øllen, da billeder organiseres efter land.
Kopi af: Hvis øllen er en kopi-øl eller hvad man også kalder en etiket øl, så skal du her vælge den øl den er en kopi af. Hvis det er en kopi øl vil øltype og alkohol % blive identisk med originalen. Derfor behøver du ved kopi-øl ikke at angive øltype eller alkohol %.
En øl kan være en kopi af alle de øl som bryggeriet brygger eller som brygges på et andet bryggeri der er medlem af den samme bryggergruppe. (Af typen samarbejde)
Alkohol %: Hvis alkohol % er kendt så skriv det i feltet. Er alkohol % ukendt, så sæt et flueben i det lille felt.
Brygges denne øl?: Vælg kun nej hvis du er sikker på at øllen ikke brygges mere. Husk at f.eks. en julebryg ofte bliver brygget igen næste år.
Lancerings tidspunkt: Hvornår blev øllet tappet første gang, eller fra hvornår kunne øllet købes første gang? angives en måned skal år også angives.
Øl billeder: Det er muligt at vælge op til fire billeder til en øl. Feltet du vælger, bestemmes af hvad der er på billedet. Hvis du har et nyt billede til øllen så kan du uploade det direkte til øllen med linket til højre:
Når du har valgt et nyt billede kan du checke om det var det rigtige ved at føre musen over foto ikonen:
Forside etiket: Feltet her bruges til et billede af øllens forside etiket.
Bagside etiket: Feltet her bruges til et billede af øllens bagside etiket.
Øl flaske Her kan du indsætte billeder af flasken eller dåsen, evt. sammen med et glas.
Andet billede Bruges til billeder der ikke kan placeret i en af de tre andre felter.
Kommerciel øl beskrivelse, altså ikke en ølanmeldelse. I tekst feltet kan du skrive lidt om øllet, f.eks. hvordan er det brygget, hvem er brygmester eller bare en kopi at bryggeriets beskrivelse. Gerne på dansk!
Med knappen "Editor?" kan du vælge hvilken editor du vil anvende. Den uden funktioner anbefales hvis du bruger en tablet eller telefon.
Ret øl / Ny øl klik her, når du har udfyldt formulaen. Skulle der mangle vigtig info, så kommer der en besked om det.
Navn på Bryggeri Alle Bryggerier skal naturligvis have et navn. Navnet må ikke være brugt af et andet bryggeriet.
Adresse: Angiv en så nøjagtig adresse som muligt. Med en adresse kan der f.eks. vises et kort med bryggeries placering.
Telefon nr. Hvis et bryggeri har flere telefon numre så skriv det vigtigste nr. her
e-mail:Udfyldes om muligt med en e-mail adresse til bryggeriet.
Land: Land skal vælges inden at der kan vælges eller uploades nye billeder til bryggeriet. Hvis du flytter bryggeriet til et andet land, vil evt. billeder ikke kunne bruges, men skal uploades igen.
Type: Bryggeritypen er vigtig for klassificeringen af bryggeriet. Se mere her under:
Link: Bryggeriet hjemmeside kan være en god kilde til at finde flere informationer. Husk "http://" i linket.
Billeder: Det er muligt at vælge op til tre billeder til et bryggeri.
Bryggeri beskrivelse. I tekst feltet kan du skrive lidt om bryggeriet, deres historie, brygmester kommende planer og alt andet der kunne være interessant om bryggeriet. Gerne på dansk!
Med knappen "Editor?" kan du vælge hvilken editor du vil anvende. Den uden funktioner anbefales hvis du bruger en tablet eller telefon.
Ret Bryggeri / Nyt Bryggeri klik her, når du har udfyldt formulaen. Skulle der mangle vigtig info, så kommer der en besked om det.