Brunt skum
Smager som en "vandet" normal stout, kun eftersmagen er der.
Oyster Stout? - man forventer vist den traditionelle stout, som er brygget på østers skaller, sådan som den første klassike østers stout blev brygget i første halvdel af 1900-tallet. Nærlæser man etiketten på denne - såkaldte Oyster Stout - så er den brygget som en stout med flygtig frugtrig aroma og strejf af chokolade. Indhold af østers nævnes ikke, men det nævnes at den er god til at servere sammen med østers og/eller skaldyr! - er det så en ægte Oyster Stout? - nej vel?
Uden at vide det helt præcist, så var det vist nok noget med at engelske brygmestre smed en håndfuld østersskaller i mæskningen fordi malt var en mangelvare og samtidig var meget dyrt at importere. Dermed opstod en Oyster Stout med bismag af hav, saltvand og østers. Egentligt er det en ret delikat sammensætning til en stout. Marstons Oyster Stout er bare ikke en rigtig Oyster Stout, men en stout som sikkert er dejlig at indtage til østers. Jeg nyder den idag som 'stand-alone' for jeg havde ikke lige friske østers i mit køleskab (dem jeg havde liggende havde sidste holdbarhedsdato igår).
Den har god aroma af hårdtristet malt og chokolade. Skumkronen er flot, men holder ikke så længe. Smagen er præget af en lille smule kaffe, mens chokoladen er stoutens overvejende indtryk. Fyldigheden er delikat og vedvarende og eftersmagen er tør. Den minder mest om en irsk Dry Stout med lidt hældning til en chokolade stout. Lidt vandet eftersmag, men alt ialt en dejlig oplevelse. Måske havde en østers på sidelinjen gjort den meget bedre, men det må stå hen i det uvisse. Fakta er at det ikke er en Oyster Stout, men dog en udemærket dry stout.
Sort med fin skumkrone.
Smag af ristet malt og lakrids som jeg husker det.
Blev lidt forvirret da mit fokus var rette mod at gætte alkoholprocenten på opfordring af 2 meget ølentusiastiske mennesker, som hyggede sig gevaldigt ved at serverer denne udemærkede øl som jeg gættede på indeholdte 7% alkohol.
Smagt på EBF2008
Da jeg begyndte at studere den nye festival guide, var denne her øl en jeg hurtigt fik højt på listen, for jeg har læst og hørt meget om den særlige øltype Oyster Stout, men aldrig rigtig haft mulighed for at smage en ægte en.
Ifølge brygmsteren (David fra bryggeriet) så bruger de østers i brygget. Og er måske det eneste bryggeri i verden som brygger den ægte vare.
Det er en lidt tynd eller vandet stout, har ikke samme fede fylde som så mange andre stouts.
Men det er en fin "frisk" smag, om det er østers der trænger igennem, men der er smag af hav og salt (jeg har faktisk aldrig smagt østers)
Finish er let ristet og brændt, men bliver ikke "hængene" så længe.
Smagt på EBF-2008: Mangelfuld skumkrone. En ægte oyster stout skal være brygget på rigtige østersskaller, men det er vist ikke mange steder den metode praktiseres længere. Denne er dog et eksempel på den ægte vare og jeg synes da også at både aroma og smag bærer præg af hav og saltvand. Smagen er let vandet, tydelig strejf af engelsk lakrids samt en meget blød, rund og let fyldighed. En noget anderledes stout, som jeg ikke helt ved om jeg kan lide. Derfor skal jeg bestemt smage den (eller en anden oyster) for at få afklaret om det bare er idag den ikke hitter helt vildt.
|
I Databasen: 12207 Anmeldelser af 267329 øl fra 247 lande og 12875 bryggerier. Billeder: 102413 |
Bliv medlem af www.goodbeer.dk
www.goodbeer.dk er et online mødested for alle der elsker en god øl og gerne vil dele øloplevelsen med andre.
Et medlemskab er er gratis og alle kan oprette en profil, både de glade ølelskere, ølbryggere med mere.
Men for at det skal virke i praktis, er der nogle fælles regler som alle skal overholde.
For at kunne komme med inputs, af den ene eller anden art skal du lade dig registrere / oprette en profil som indeholder:
Alle, der respektere den til en hver tid gældende husorden, kan melde sig ind, og skrive nye ølanmeldelser, nyheder, bruge ølforum'et osv. så snart at de har oprettet en profil og aktiveret den. ( for at kontrollere at email adressen findes udsendes der en aktiverings email med et link.
Der er ingen smag eller holdning der er bedre end andre, om du er til den ene eller anden type øl, har ingen betydning for medlemsskabet. Men vær saglig og skriv i et pænt sprog (så din mor vil være dig bekendt).
Nedlad ikke andres indlæg, men kom med din egen vurdering i stedet for.
Som medlem af sitet www.goodbeer.dk kan du have en af følgende statuser og dermed følgende muligheder
Alle brugere (fra User til Master) kan rette i egne indlæg (ølanmeldelser, ølforum indlæg og nyheder)
Hvis du ønsker at skifte bruger level, så skriv en kort email om hvorfor.
Hver gang du kommer med et nyt indlæg får du tildelt nogle point, afhængig af din indsats:
Goodbeer.dk forbeholder sig ret de af brugerne oprettede bryggerier, øl, billeder, anmeldelser mm. bl.a. fordi at goodbeer er en relations database og data kan ofte ikke fjernes uden at får indflydelse mange steder.
Goodbeer.dk forbeholder sig ret til at slette og redigere anmeldelser der strider imod denne husordens øvrige regler om sobert sprogbrug og/eller nedgørelse af andre anmeldere og/eller anmeldelser. Redigering og sletning af anmeldelser kan ellers kun blive foretage af den oprettende bruger, med mindre forhold som ovenfor beskrevet gør sig gældende.
Venlig hilsen
webmaster / Lars Jensen
10 Glas: Uha! Det er jo den øl, jeg vil kalde en perfekt øl. Vi taler altså om total nydelse - eller som Monrad og Rislund ville sige: "En oral orgasme!" Jeg har smagt øl, der kan få mig til at miste opmærksomheden med alt andet i en tid, for mine smagsløg stjæler den.
9 Glas: Giver jeg en øl der er over al forventning. Grænsene til det perfekte.
8 Glas: Gives til en meget god øl. Vi har fat i en med karakter og ånd. Den er mere end bare en øl. Den har en lille oplevelse med sig. Det er den man lige skal smage igen, FØR man sætter glasset ned. Her smiler jeg også gerne. Den køber jeg helt sikkert igen. Den skal andre prøve, for det er en øl efter min smag.
7 Glas: Gives for en der vil lidt mere. Den har karakter og ånd. Den har det der skal til, men kunne godt yde mere. Jeg vil med sikkerhed lade andre smage for at høre deres mening. Den får gerne et anerkendende nik.
6 Glas: Gives for en øl jeg godt vil smage igen. Den er ikke dårlig, men den savner spændingsmomenter. Det kan være en lidt kedelig øl, uden de store udfordringer, eller det kan være en øl, der faktisk ikke er god i helhedsindtrykket, men har gode momenter.
5 Glas: Gives for en øl, der falder igennem. Den vil jeg nok ikke investere i igen sådan lige foreløbig. Den er ok, og den skal ikke længere ned end 5, fordi det kan være min smag eller situationen, der fælder den - f.eks. hvis man har spist krydret mad eller lige har ædt en Piratos.
4 Glas: Gives en øl, der faktisk ikke smager godt. Den har bare et eller andet over sig, der gør, at den ikke dumper. Det kan være duft, smag, udseende el.lign. Jeg vil bestemt ikke anbefale en der får 4. Men selvfølgelig er smagsløg jo forskellige.
3 Glas: Gives til en øl, jeg kraftigt vil fraråde alle at købe. Det er mere end en skuffelse. Det er spild af penge i den grad. En øl der burde tages af markedet, da den er en skændsel.
2 Glas: Uha! Det er ikke godt. Her har jeg måtte stå af, spytte ud eller noget der er være.
0-1 Glas: Gives til en øl der ikke er der! Hvordan kan det lade sig gøre? Jo altså ud over dem man sidder og venter på forgæves, så er der faktisk øl på markedet, som koster noget, har kapsel på og kan drikkes, men bagefter er man i tvivl om det bare var et fatamorgana/en drøm. Nej den skinbarlige sandhed er at man er blevet snydt og har betalt for vand med alkohol!